Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone 31
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy.
Ogórki dokładnie szorujemy i osuszamy. Chrzan myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a czosnek na połówki.
Do jednego dzbanka wlewamy 2 litry kranówki wody a do drugiego 2 litry wrzątku, do każdego dodajemy 2 łyżki soli - mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Na spodzie słoika układamy 1 gałązkę kwiatostanu kopru, wrzucamy 3 połówki czosnku, garstkę chrzanu i 1/8 łyżeczki gorczycy, na tym układamy pionowo ogórki. W ogórki wciskamy połówkę czosnku i 2 kawałki chrzanu, następnie zalewamy zimną lub gorącą wodą (tyle wody aby zakryć ogórki).
Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na noc, następnie odwracamy i układamy w cieniu na podłodze/półce wyłożonej papierem/gazetą/ściereczką (będą gazować i mogą kipieć) i zostawiamy na 3-4 dni.
Po 4 dniach słoiki wynosimy do piwnicy, układamy na półce wyłożonej papierem/gazetą. I czekamy do zimy ;)
Smacznego :)
Ogórki dokładnie szorujemy i osuszamy. Chrzan myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a czosnek na połówki.
Do jednego dzbanka wlewamy 2 litry kranówki wody a do drugiego 2 litry wrzątku, do każdego dodajemy 2 łyżki soli - mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Na spodzie słoika układamy 1 gałązkę kwiatostanu kopru, wrzucamy 3 połówki czosnku, garstkę chrzanu i 1/8 łyżeczki gorczycy, na tym układamy pionowo ogórki. W ogórki wciskamy połówkę czosnku i 2 kawałki chrzanu, następnie zalewamy zimną lub gorącą wodą (tyle wody aby zakryć ogórki).
Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na noc, następnie odwracamy i układamy w cieniu na podłodze/półce wyłożonej papierem/gazetą/ściereczką (będą gazować i mogą kipieć) i zostawiamy na 3-4 dni.
Po 4 dniach słoiki wynosimy do piwnicy, układamy na półce wyłożonej papierem/gazetą. I czekamy do zimy ;)
Smacznego :)