Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ogórki kiszone 31

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ogórki kiszone robione dwiema metodami. Zobacz jak je zrobić.

Ogórki kiszone 31 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki kiszone 31

 

  • 10 słoików o pojemności 720 ml

 

  • 2,5 kg świeżych małych ogórków gruntowych (równej wielkości)
  • 2 litry zimnej wody przefiltrowanej "kranówki"
  • 2 litry wrzątku
  • 4 łyżki soli
  • 2 kwiatostany kopru
  • 3 główki polskiego czosnku
  • 2 korzenie chrzanu
  • gorczyca

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone 31
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy.



Ogórki dokładnie szorujemy i osuszamy. Chrzan myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a czosnek na połówki.



Do jednego dzbanka wlewamy 2 litry kranówki wody a do drugiego 2 litry wrzątku, do każdego dodajemy 2 łyżki soli - mieszamy i odstawiamy na chwilę.



Na spodzie słoika układamy 1 gałązkę kwiatostanu kopru, wrzucamy 3 połówki czosnku, garstkę chrzanu i 1/8 łyżeczki gorczycy, na tym układamy pionowo ogórki. W ogórki wciskamy połówkę czosnku i 2 kawałki chrzanu, następnie zalewamy zimną lub gorącą wodą (tyle wody aby zakryć ogórki).



Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na noc, następnie odwracamy i układamy w cieniu na podłodze/półce wyłożonej papierem/gazetą/ściereczką (będą gazować i mogą kipieć) i zostawiamy na 3-4 dni.



Po 4 dniach słoiki wynosimy do piwnicy, układamy na półce wyłożonej papierem/gazetą. I czekamy do zimy ;)



Smacznego :)
Ogórki kiszone 31
Na dnie słoika układamy gałązkę kwiatostanu i przyprawy
Ogórki kiszone 31
Nastęnie układamy dość ciasno małe ogórki
Ogórki kiszone 31
Ogórki zalewamy gorącą wodą aż je zakryje
Ogórki kiszone 31
Słoik zakręcamy i odwracamy do góry dnem

Tagi:

ogórki