bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Ogórki kiszone na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ogórki kiszone w ten sposób są smaczne i chrupiące , całą zimę smakują jak ogórki małosolne. Możemy wykorzystać je do sałatek, zupy lub obiadu.

Ogórki kiszone na zimę

Składniki:

Ogórki kiszone na zimę

 

 

  • Zalewa:

 

  • 1 litr wody

 

  • 1 łyżka soli kamiennej

 

  • Dodatkowo :

 

 

  • Chrzan

 

  • Koper - baldachim

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone na zimę
Ogórki namaczamy w misce z zimną wodą, myjemy.

Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku.

Czosnek i chrzan obieramy, do każdego słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, koper i po łyżeczce gorczycy, układamy umyte ogórki.

Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, mieszamy, gorącą zalewą zalewamy poukładane ogórki, zakręcamy. Słoiki ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do stygnięcia.

Pierwszy tydzień ogórki trzymamy w temperaturze pokojowej, później wynosimy w chłodne miejsce. 

Tagi:

ogórki