Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Ogórki kiszone na zimę

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Niezbędne zimą !!!!!!!!!!

Ogórki kiszone na zimę

Składniki:

Ogórki kiszone na zimę

 

  • 5 kg małych ogórków
  • 5 litrów wody
  • 5 łyżek soli
  • koper z baldachem
  • korzeń chrzanu
  • 5 dużych główek czosnku
  • gorczyca - 1 łyżeczka na słoik 0,9 l

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone na zimę
Ogórki muszą być świeże i jędrne.Trzeba je dokładnie umyć i namoczyć na ok. 1 godz. w zimnej wodzie. Zagotować wodę z solą i wystudzić ją. W słoikach układać ogórki i przyprawy. Zalać wodą z solą, zakręcić i odstawić na 7 dni w ciepłe miejsce. po tym czasie ogórki zagotować (10-15 min od zawrzenia wody). Ostudzić odwrócone do góry dnem. SMACZNEGO!

Tagi:

ogórki