basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Ogóreczki kiszone na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ogórki są bardzo dobre, mogę je przetrzymywać w piwnicy całą zimę.Mogę je wykorzystać na zupę ogórkową.Tak przygotowane nie psują się.

Ogóreczki kiszone na zimę Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogóreczki kiszone na zimę

 

  • ogórki gruntowe 3 kg
  • czosnek 2 pałki
  • koper świeży 4 łodygi
  • chrzan korzeń 2 korzenie
  • sól kamienna na jeden słoik 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Ogóreczki kiszone na zimę
Ogórki gruntowe "ja mam swoje z ogródka"płuczę, odsączam,układam w słoikach.Do każdego słoika, wkładam obrane ząbki czosnku , kawałek kopru,korzonek chrzanu.Ja nie żałuję, dodania kopru,chrzanu gdyż mam ich pod dostatkiem z własnego ogródka,a ogórki pięknie pachną, gdy dodamy większą ilość tych przypraw.Na wierzch do każdego słoika wsypuję łyżkę płaską soli kamiennej. W garnku gotuję wodę i gotującą wodą zalewam ogórki.Brzegi słoika, wycieram dokładnie i zakręcam zakrętką.Słoiki ustawiam na ściereczce flanelowej, a drugą ściereczką flanelową je okrywam, pozostawiając tak do drugiego dnia.Słoiki wynoszę następnego dnia do piwnicy. Życzę smacznego.
Ogóreczki kiszone na zimę
Etap 1