Sposób przygotowania:
Ogórki konserwowe
Ogórki dokładnie umyć i przebrać.Przygotować słoje.Na spód każdego słoja wrzucić przyprawy(gorczyca,listek laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarenkach)kilka talarków marchewki i cebuli.
Ogórki ułożyć ciasno w słojach.Na wierzch położyć koper,talarki cebuli i marchewki,chrzanu i czosnku.
Zrobić zalewę:
Wodę zalać octem, cukrem, solą i zagotować.Przestudzić i zalać słoje z ogórkami, słoje dobrze zakręcić zakrętkami.Wstawić do dużego garnka.Do garnka ze słojami wlać zimnej wody tak aby była do polowy słoików. Całość zagotować, pasteryzować przez 5 minut.Ogórki wyciągnąć z garnka i odstawić w chłodniejsze miejsce.
Ogórki ułożyć ciasno w słojach.Na wierzch położyć koper,talarki cebuli i marchewki,chrzanu i czosnku.
Zrobić zalewę:
Wodę zalać octem, cukrem, solą i zagotować.Przestudzić i zalać słoje z ogórkami, słoje dobrze zakręcić zakrętkami.Wstawić do dużego garnka.Do garnka ze słojami wlać zimnej wody tak aby była do polowy słoików. Całość zagotować, pasteryzować przez 5 minut.Ogórki wyciągnąć z garnka i odstawić w chłodniejsze miejsce.