Sposób przygotowania:
Ogorki konserwowe z gozdzikami
Ogorki dokladnie umyc,ulozyc w kamiennym garnku,przesypujac sola.Przykryc talezykiem,obciazyc.Zostawic na 24 godziny.Nastepnie ulozyc ogorki w malych sloikach.Marchew umyc,oczyscic,oplukac i pokroic karbowanym nozykiem w plasterki.
Ocet zmieszac z 1,5 szklanki wody,dodac listki laurowe,marchew,cukier i gozdziki.Zagotowac.Czosnek obrac,oplukac i wrzucic do sloikow z ogorkami.
Zalac ogorki w sloikach goraca zalewa,wstawic do kotla,pasteryzowac 20 minut w temp. 90 stopni.Ostudzic.Ustawic w chlodzie.
Ocet zmieszac z 1,5 szklanki wody,dodac listki laurowe,marchew,cukier i gozdziki.Zagotowac.Czosnek obrac,oplukac i wrzucic do sloikow z ogorkami.
Zalac ogorki w sloikach goraca zalewa,wstawic do kotla,pasteryzowac 20 minut w temp. 90 stopni.Ostudzic.Ustawic w chlodzie.