Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Ogorki konserwowe z gozdzikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten przepis mam z ksiazeczki Pani domu poleca-"przetwory z owocow i warzyw"

Ogorki konserwowe z gozdzikami

Składniki:

Ogorki konserwowe z gozdzikami

 

  • 1 kg malych ogorkow
  • 4 lyzki soli
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 lyzki cukru
  • kilka gozdzikow
  • kilka listkow laurowych
  • 3 zabki czosnku
  • mala marchewka

Sposób przygotowania:

Ogorki konserwowe z gozdzikami
Ogorki dokladnie umyc,ulozyc w kamiennym garnku,przesypujac sola.Przykryc talezykiem,obciazyc.Zostawic na 24 godziny.Nastepnie ulozyc ogorki w malych sloikach.Marchew umyc,oczyscic,oplukac i pokroic karbowanym nozykiem w plasterki.
Ocet zmieszac z 1,5 szklanki wody,dodac listki laurowe,marchew,cukier i gozdziki.Zagotowac.Czosnek obrac,oplukac i wrzucic do sloikow z ogorkami.
Zalac ogorki w sloikach goraca zalewa,wstawic do kotla,pasteryzowac 20 minut w temp. 90 stopni.Ostudzic.Ustawic w chlodzie.