WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ogórki krokodylki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki zwane krokodylkami to ogórki krojone na ćwiartki mocno przyprawione, a następnie zalewane zalewą słodko-kwaśną.

Ogórki krokodylki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ogórki krokodylki

 

Sposób przygotowania:

Ogórki krokodylki

ETAP 1:

Ogórki gruntowe umyć i osuszyć. Pokroić w ćwiartki. Przełożyć do miski i wymieszać z solą. Odstawić na 6 godzin.

Po tym czasie wylać wodę która zebrała się w ogórkach. Ogórki zaś wymieszać z pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na 12 godzin.

Po tym czasie zrobić zalewę z octu, oleju i cukru. Zalać nią ogórki. Przełożyć do słoików. Zakręcić. Pasteryzowac 10 minut.

Odstawić do góry dnem, po wystudzeniu odstawić w chłodne miejsce.

Ogórki krokodylki
Ogórki krokodylki po pasteryzacji odstawione do góry dnem
Ogórki krokodylki
Ogórki razem z zalewą przełożone do słoików
Ogórki krokodylki
Ogórki w zalewie octowej po dwunastu godzinach
Ogórki krokodylki
Ogórki wymieszane z pieprzem, papryką i czosnkiem
Ogórki krokodylki
Ogórki wymieszane z solą