kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Krokodylki-ogórki na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podobno najlepsze na zakąskę jak powiedział mój sąsiad.W moim domu smakują najlepiej na kanapkę z wędliną lub do obiadu.

Krokodylki-ogórki na ostro

Składniki:

Krokodylki-ogórki na ostro

 

  • 2 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 3 łyżeczki chili
  • 2 główki czosnku
  • Zalewa:
  • 1 kg cukru
  • 1,5 szkl octu
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Krokodylki-ogórki na ostro

ETAP 1:

Krokodylki-ogórki na ostro
Pokrojone ogórki i czosnek posypujemy solą mieszamy

Ogórki pokroić w ćwiartki tzw ósemki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać i posolić. Odstawić na 6 godzin.

ETAP 2:

Krokodylki-ogórki na ostro
Wylewamy wodę wodę jaka się utworzyła od soli

Po upływie 6 godzin zlewamy wodę z ogórków.

ETAP 3:

Krokodylki-ogórki na ostro
Ogórki posypane przyprawą chyli mieszamy

Posypujemy ogórki chyli i wieszamy.

ETAP 4:

Krokodylki-ogórki na ostro
Zalewą gorącą polewamy ogórki i mieszamy

Składniki zalewy tj. ocet i cukier gotujemy i wlewamy do ogórków.

ETAP 5:

Krokodylki-ogórki na ostro
Do ogórków z zalewą dodajemy gorący olej

Olej podgrzewamy na patelni i wlewamy do ogórków z zalewą. Mieszamy i odstawiamy na 16 godzin.

ETAP 6:

Krokodylki-ogórki na ostro
Ogórki z zalewą wkładamy do słoików i pasteryzujemy.

Po upływie czasu nakładamy ogórki razem z zalewą do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 min.