Ogórki lub kabaczki nadziewane po włosku

         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki lub kabaczki umyć, obrać, opłukać, przekrajać wzdłuż na

Ogórki lub kabaczki nadziewane po włosku

Składniki:

Ogórki lub kabaczki nadziewane po włosku

 

  • 4 średnie twarde ogórki lub kabaczki (ok 1 kg)
  • 2-3 cebule
  • 80 g słoniny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka tłuszczu do polania
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g twardego żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki lub kabaczki nadziewane po włosku
Ogórki lub kabaczki umyć, obrać, opłukać, przekrajać wzdłuż na połówki, wydrążyć środki, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać. Słoninę pokrajac w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, połączyć z jajkami, startym serem, koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku. Następnie napełniać ogórki lub kabaczki, polać tłuszczem i upiec w piekarniku skrapiając wodą.