Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 621]

Ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki małosolne smakują świetnie, chociażby jako dodatek do jajecznicy lub do kanapek z szynką. Polecam szczególnie, jeżeli mamy dostęp do ekologicznych ogórków z działki.

Ogórki małosolne

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • Na litrowy słoik:
  • Kilka ogórków gruntowych - zależnie od wielkości
  • 0,5 l wody
  • 3/4 łyżki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek chrzanu + liście
  • Koper

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Ogórki myjemy, układamy w słoikach lub pojemnikach tak, aby były ciasno, ale aby wcisnąć między nie ząbki czosnku (wcześniej rozgniatamy je bokiem noża, aby wydobyć z nich smak), koper, chrzan.

Do wody wsypujemy sól, dobrze mieszamy. Zalewamy ogórki wodą z solą.

Przykrywamy ogórki liścmi chrzanu, słoiki lub pojemniki nakrywamy talerzami, odstawiamy.

Po 2-3 dniach ogórki są najsmaczniejsze!