Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 847]

Domowe ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe przetwory nie mogą się obyć bez ogórków kiszonych. Moje ogórki pochodzą z działki, są ekologiczne i smaczne.

Domowe ogórki kiszone

Składniki:

Domowe ogórki kiszone

 

  • Na każdy słoik litrowy:
  • Kilka sztuk ogórków gruntowych
  • 2 duże ząbki czosnku
  • Kawałek chrzanu + liść chrzanu
  • Koper
  • 0,5 l wody +1,5 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Domowe ogórki kiszone
Słoiki i wieczka dokładnie myjemy i wyparzamy.

Ogórki myjemy, wkładamy do słoików. Do każdego słoika wkładamy kawałek chrzanu i liść chrzanu, po 2 ząbki czosnku, koper. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę, dodajemy sól.

Gorącą zalewą zalewamy ogórki po sam wierzch słoika, aby ogórki i dodatki były całkowicie zalane. Wekujemy.

Odstawiamy do piwnicy - na pierwsze kilkanaście godzin przykryte kocem, który potem zabieramy.