BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj podaje mój przepis na małosolne ogóreczki. Ogórki smakują wyśmienicie, a ich czosnkowy zapach roznosi się po całym mieszkaniu.

Pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne

Składniki:

Pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne

 

  • ogórki mniejsze około 3 kg,
  • sól 4 łyżki,
  • ząbki czosnku 5 -6 szt,
  • korzeń chrzanu kawałek + liście chrzanu kilka,
  • koper kilka gałązek,
  • woda ciepła według potrzeby,

Sposób przygotowania:

Pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne
Ogórki dokładnie umyć i układać warstwami w wyparzonym słoju.

Czosnek obrać i pokroić na połówki. Warstwy ogórków przekładać gałązkami kopru, ząbkami czosnku, kawałkami chrzanu korzenia oraz liści chrzanu.

Ciepłą wodę wymieszać z solą i zalać ogórki. Słój zakręcić i włożyć w ciepła miejsce.

Po dwóch dniach można zajadać.

Jeżeli ktoś lubi mocniej ukiszone to niestety będzie musiał trochę dużej zaczekać.