LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ogórki małosolne wg LIDZIA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealne na kanapki lub jako dodatek do drugiego dania.

Ogórki małosolne wg LIDZIA Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki małosolne wg LIDZIA

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne wg LIDZIA
Małe ogórki dokładnie umyć, ułożyć w słoju (najlepiej w glinianym naczyniu). Czosnek obrać, przekroić na połówki, wrzucić do ogórków. Dodać resztę przypraw. Całość zalać gotującą wodą osoloną (ja posypuję solą i zalewam wrzątkiem). Zakręcić (lub przykryć np. talerzykiem. Już po dwóch dniach są gotowe do spożycia, a nawet na drugi dzień).
Ogórki małosolne wg LIDZIA
Ułożenie w słoju umytych i osuszonych ogórków.
Ogórki małosolne wg LIDZIA
Posypanie solą i dodanie przypraw do ogórków w słoju.
Ogórki małosolne wg LIDZIA
Dodanie wiązki kopru do przygotowanych ogórków.
Ogórki małosolne wg LIDZIA
Zalanie wrzątkiem ogórków przygotowanych na małosolne.

Tagi:

ogórki