ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Ogórki małosolne wg Onego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ogórki małosolne, idealny dodatek do obiadu

Ogórki małosolne wg Onego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki małosolne wg Onego

 

  • 1 kg Ogórków gruntowych
  • 4 gałązki kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • Korzeń chrzanu (kawałek)
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne wg Onego
Ogórki moczymy około godziny w zimnej wodzie, a następnie dokładnie myjemy. Obcinamy oba końce. Koper myjemy pod bieżącą wodą. Czosnek obieramy z łupinek. Korzeń chrzanu dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości słupki. Słoik w którym będziemy układać ogórki dokładnie myjemy. Na dnie słoika układamy dwie gałązki kopru, dajemy 2-3 ząbki czosnku i połowę chrzanu. Następnie układamy ciasno ogórki. Na górze ogórków kładziemy pozostały czosnek, chrzan oraz koper. Zagotowujemy litr wody i wsypujemy do niej sól. Dokładnie mieszamy, a po rozpuszczeniu soli wlewamy do słoika, tak aby ogórki były pod wodą. Słoik zamykamy i odstawiamy na 2-3 dni.
Ogórki małosolne wg Onego
Ogórki moczymy około godziny w zimnej wodzie a następnie dokładnie myjemy Obcinamy oba końce Koper myjemy pod bieżącą wodą Czosnek obieramy z łupinek Korzeń chrzanu dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości słupkii
Ogórki małosolne wg Onego
Słoik w którym będziemy układać ogórki dokładnie myjemy Na dnie słoika układamy dwie gałązki kopru dajemy 2-3 ząbki czosnku i połowę chrzanu Następnie układamy ciasno ogórki
Ogórki małosolne wg Onego
Na górze ogórków kładziemy pozostały czosnek chrzan oraz koper Zagotowujemy litr wody i wsypujemy do niej sól
Ogórki małosolne wg Onego
Dokładnie mieszamy a po rozpuszczeniu soli wlewamy do słoika tak aby ogórki były pod wodą Słoik zamykamy i odstawiamy na 2-3 dni

Tagi:

ogórki