Ogórki małosolne (zaparzane)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapach ogórków zawsze będzie kojarzyć się z wakacjami...

Ogórki małosolne (zaparzane) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki małosolne (zaparzane)

 

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 10,5 dag soli na 2 litry przegotowanej wody
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • kilka listków porzeczki
  • 2 - 3 liście chrzanu
  • 4 - 5 gałązek kopru włoskiego

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne (zaparzane)
Ogórki myjemy. Przygotowane naczynie, najlepiej kamionkę, wyparzamy, a na jego dnie układamy połowę listków. Na nich zaś ogórki, które powinniśmy ustawić na sztorc - w ten sposób zasłaniamy całe dno. Wtykamy koper, cgran i czosnek, całość ponownie przykrywamy liśćmi. Przygotowujemy zalewę, we wrzątku rozpuszczając sól. Zalewamy ogórki, woda powinna przykryć je całkowicie. Na całość nakładamy talerzyk i przykrywamy pokrywką, ale nie szklaną. Odstawiamy na dobę. 


Ogórki małosolne (zaparzane)
Prawdziwie wiejski smak

Tagi:

ogórki