Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Ogórki na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tych ogóreczków nie może zabraknąć. Są ostre, więc dla małych dzieci raczej nie wskazane, ale dla dorosłych jak najbardziej.

Ogórki na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki na ostro

 

 

  • zalewa:
  • 1/2 litra octu
  • 60 dag cukru
  • 8 łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Ogórki na ostro
Słoiki wyparzyć. Ogórki umyć, nie obierać i pokroić na ćwiartki. Zasolić solą i zostawić na 6 godzin. Po upływie tego czasu odlać powstały płyn i zasypać pieprzem oraz dodać czosnek pokrojony w plastry. Z podanych składników (ocet, cukier, olej) przygotować zalewę, zalać ogórki i wszystko razem zagotować. Odstawić na 12 godzin, aby sobie mokły. Po tym czasie wyjąć ogórki z zalewy i powkładać do słoików a pozostałą zalewę zagotować. Zagotowaną wlewać do ogórków, zakręcić słoiki. Odwrócić słoiki do góry dnem na kilka godzin, aby wciągnęły wieczka.
Ogórki na ostro
Zasolone ogórki zagotować w zalewie. Zostawić na 12 godzin.
Ogórki na ostro
Po 12 godzinach wyjąć ogórki z zalewy.
Ogórki na ostro
Pozostałą zalewę (już samą) zagotować.
Ogórki na ostro
Ogórki powkładać do słoików, zalać zalewą.

Tagi:

ogórki