Sposób przygotowania:
Ogórki na ostro 3
Do słoika włożyć 2 plastry marchwi, plaster czosnk, gorczycę,1 liść laurowy, ziele angielskie, koper, plaster cebuli, natka pietruszki, odrobina pieprzu zmielonego (czarnego). Aby zrobić zalewę należy na każde 2 l wody dać 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki soli i 1/2 l octu 10%. Do słoika włożyć ogórki, zalać zalewą i zagotować. Wyciągnąć z zagotowanej wody. Kiedy ostygną odwrócić dnem go góry i zostawić na noc. Kolejnego dnia schować ogórki do najlepiej ciemnego pomieszczenia.
zewa
KamiluŚkaa
jest dodane o wiele więcej octu i cebula co zwiększa ich ostrość, może nie są aż tak ostre jak po peperoncini ale jednak są o wiele ostrzejsze niż zwykłe konserwowe (ja do konserwowych dodaję więcej cukru, mniej octu i nie daję pietruszki oraz cebuli)
zewa
KamiluŚkaa napisał(a):
KamiluŚkaa
to tez prawda ale w moich okolicach na te ogórki mówi się na ostro