aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Ogórki na szybkie zużycie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Coś dla tych niecierpliwych fanów ogórków kiszonych

Ogórki na szybkie zużycie

Składniki:

Ogórki na szybkie zużycie

 

 

  • koper razem z nasionami

 

  • po 1-2 ząbki czosnku na każdy słoik

 

  • chrzan (kawałek jaki się utnie)

 

  • Zalewa:

 

  • 2,5 l zimnej wody

 

  • 5 dkg soli do przetworów

Sposób przygotowania:

Ogórki na szybkie zużycie
Wcześniej zebrane ogórki można zalać zimną wodą i pozostawić na 2-3 godz. aby nasiąkły, następnie dokładnie umyć, odrzucając te uszkodzone. Na dno każdego słoika włożyć gałązkę kopru, czosnek i kawałki chrzanu. Ogórki w słojach należy układać pionowo, jeden obok drugiego, bo w ten sposób więcej się zmieści, a mniejszymi można uzupełnić luki. Na wierzch każdego słoika znów ułożyć gałązkę kopru. Składniki zalewy dobrze wymieszać i napełnić słoje z ogórkami, zakręcić przykrywką i odstawić do ukwaszenia.