Sposób przygotowania:
Ogórki na zupę kiszone inaczejprzygotowanie
Zaczynamy od wyparzenia lub wygotowania słoików i wyparzenia zakrętek- odstawiamy na czystą ściereczkę do osuszenia.
Ogórki bardzo starannie myjemy, odsączamy z wody i ścieramy na dużych otworach tarki do warzyw, lub tak jak ja posiłkujemy sie Kasią ( robotem kuchennym oczywiście:)
Koper myjemy i suszymy, drobno kroimy i dodajemy do ogórków - całość solimy i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to rękami.
Odstawiamy ogórki na pół godziny.
kiszenie
Po tym czasie mocno upychamy ogórki w słoikach do 3/4 wysokości. Wody z ogórków ja nie wylewam- równo dolewam je do słoi, dokładnie wycieramy górę słoików. Ogórki lekko zakręcamy i odstawiamy do ukiszenia. W ciepłym miejscu będą kisić się krócej, ja przenoszę swoje do chłodnej spiżarni. Podczas kiszenia trzeba usuwać sok który nam wyciekł. Po tygodniu moje ogórki były gotowe.
Dokręcamy mocno zakrętki i mamy gotowe pyszne ogórki.
Gorąco polecam :)