reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ogórki na zupę kiszone inaczej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zupa ogórkowa przygotowana z TYCH ogórków zupełnie inaczej smakuje, jest delikatniejsza kiszone i taką tez woli cała moja rodzina.

Ogórki na zupę kiszone inaczej

Składniki:

Ogórki na zupę kiszone inaczej

 

 

  • 2 pęczki koperku

 

  • 3 łyżki soli ( nie za kopiate)

 

  • czosnek po dużym ząbku na słoik

Sposób przygotowania:

Ogórki na zupę kiszone inaczej

przygotowanie

Ogórki na zupę kiszone inaczej
ogórki ścieramy na dużych otworach i dokładnie mieszamy z koprekiem solą

Zaczynamy od wyparzenia lub wygotowania słoików i wyparzenia zakrętek- odstawiamy na czystą ściereczkę do osuszenia.
Ogórki bardzo starannie myjemy, odsączamy z wody i ścieramy na dużych otworach tarki do warzyw, lub tak jak ja posiłkujemy sie Kasią ( robotem kuchennym oczywiście:)
Koper myjemy i suszymy, drobno kroimy i dodajemy do ogórków - całość solimy i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to rękami.

Odstawiamy ogórki na pół godziny.

kiszenie

Ogórki na zupę kiszone inaczej
ogórki upychamy w słojach, a na górę układamy po ząbku czosnku

Po tym czasie mocno upychamy ogórki w słoikach do 3/4 wysokości. Wody z ogórków ja nie wylewam- równo dolewam je do słoi, dokładnie wycieramy górę słoików. Ogórki lekko zakręcamy i odstawiamy do ukiszenia. W ciepłym miejscu będą kisić się krócej, ja przenoszę swoje do chłodnej spiżarni. Podczas kiszenia trzeba usuwać sok który nam wyciekł. Po tygodniu moje ogórki były gotowe.
Dokręcamy mocno zakrętki i mamy gotowe pyszne ogórki.
Gorąco polecam :)


Tagi:

ogórki