goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kiszone tarte ogórki na zupę ogórkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To świetna podstawa do zupy ogórkowej :)

Kiszone tarte ogórki na zupę ogórkową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kiszone tarte ogórki na zupę ogórkową

 

 

  • zalewa:
  • sól 1 łyżka
  • woda 1 l

 

Sposób przygotowania:

Kiszone tarte ogórki na zupę ogórkową
Ogórki gruntowe ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie obieramy). Ogórki przekładamy do słoika (lekko ubijamy). Do każdego słoika daje po odrobinie kopru, 1 ząbek czosnku. Ogórki zalewamy solanką przygotowaną z wody i soli (nie zalewamy ogórków do pełna, gdyż w procesie kiszenia zwiększy się objętość). Ogórki zakręcamy.
Kiszone tarte ogórki na zupę ogórkową
Ogórki w łupinach ścieramy na tarce o grubych oczkach
Kiszone tarte ogórki na zupę ogórkową
Do każdego słoika daje po odrobinie kopru, 1 ząbek czosnku.

Tagi:

ogórki