gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ogórki po cygansku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo pyszne ogórki z selerem .

Ogórki po cygansku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki po cygansku

 

  • ogórki zielone -dowolna ilość
  • gałązki selera
  • cebule
  • do kazdego słoiczka
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 5 ziarenek ziala angielskieg
  • 2-3plastry cebuli
  • 1 gałazka selera
  • zalewa do ogórków

 

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1łyzka płaska soli

Sposób przygotowania:

Ogórki po cygansku
Ogórki myjemy obieramy ze skórki,przecinamy na pół,jezeli nasionasą juz duze wydrązamy a jezeli są małe to zostawiamy nasiona a ogórek tniemy w osemki lub jak wolimy. Do kazdego słoika dajamy pieprz,ziele angielskie,plasterki cebuli i gałązkę selera i wkładamy kawałki ogórków. Przygotować zalewę i zalać słoiki zakręcic pokrywkami i tak zostawić stać około 3 godziny.Następnie do garnka z wkładką lub recznikiem wlewamy zimną wodę wkładamy słoik i wody ma być tak 3/4.Po zagotowaniu się wody w garnku zmniejszamy gaz i pasteryzujemy 8-10 minut.
Ogórki po cygansku
Ogórki po cygansku

Tagi:

ogórki