LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ogórki po kartuzku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wyśmienite słodko-ostre ogóreczki.

Ogórki po kartuzku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki po kartuzku

 

  • ogórki 3 kg
  • papryka czerwona 2
  • szalotka po 3-5 na słoik
  • czosnek po 1 ząbku na słoik
  • papryka ostra po 1,5 cm kawałku na słoik
  • ziele angielskie, pieprz naturalny, listek laurowy, gorczyca
  • Zalewa:
  • woda 3 l
  • ocet 10% 0,5 l
  • cukier 0,6 kg
  • sól 5 płaskich łyżek

 

Sposób przygotowania:

Ogórki po kartuzku
Ogórki dokładnie umyć, osuszyć. Ściśle nakładać do słoików. Jeżeli ogórki są zbyt duże, to przekrajać wzdłuż. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w szersze paski i powkładać do ogórków. Czosnek i cebulki obrać i powrzucać do słoików. Do każdej porcji dodać po 3 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy i gorczycę. Przygotować zalewę: wszystkie składniki zagotować. Gorącym płynem zalać ogórki w słoikach. Mocno zakręcic. Można pasteryzować przez ok. 5 minut, ale niekoniecznie.
Ogórki po kartuzku
Ścisłe ułożenie w słojach ogórków pod zalewę.
Ogórki po kartuzku
Dodanie pasków papryki czerwonej do ogórków.
Ogórki po kartuzku
Dodanie czosnku i szalotek do ogórków z papryką.
Ogórki po kartuzku
Gotowanie zalewy do ogórków po kartuzku.

Tagi:

ogórki