Mama Iza

Mama Iza

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Ogórki po meksykańsku wg Mama Iza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lepsze do zaprawiania są ogórki malutkie choć duże też są pyszne.

Ogórki po meksykańsku wg Mama Iza

Składniki:

Ogórki po meksykańsku wg Mama Iza

 

  • 2 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju
  • 0,5 kg cukru
  • 2 łyżeczki chilli
  • 1,5 główki czosnku

Sposób przygotowania:

Ogórki po meksykańsku wg Mama Iza
Ogórki duże pokroić w paski, małe na pół lub w całości. Posolić i zostawić na 2 godziny. Zagotować zalewę z octu, oleju i cukru. Przestudzić. Polać ogórki wyjęte z soli. Dodać chilli i czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Zamieszać, powkładać do słoików i gotować w słoikach 10 minut.

Tagi:

ogórki