zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Ogórki w musztardzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ogórki na zimę w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Składniki:

Ogórki w musztardzie

 

  • 5 kg ogórków gruntowych
  • ZALEWA:
  • 2 szk octu
  • 6 szk wody
  • 6 łyżek soli
  • 1 słoiczek musztardy ostrej Galeo

Sposób przygotowania:

Ogórki w musztardzie
Niewielkie ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cztery części.
Pokrojone ogórki ułożyć ciasno we wcześniej przygotowanych słoikach.
Wszystkie składniki na zalewę wymieszać, dokładnie rozpuszczając cukier.
Zalewą zalać ogórki, zamknąć słoiki i wstawić do pasteryzacji.
Pasteryzować 5 minut od zagotowania wody.
W słoikach będzie widoczna warstwa musztardy, ale to nie szkodzi.

Tagi:

ogórki