LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ogórki w sosie winegret

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyśmienita surówka z nowalijek i nie tylko.

Ogórki w sosie winegret Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki w sosie winegret

 

  • ogórki 2
  • sałata 1
  • koperek posiekany 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • kilka listków świeżej mięty
  • oliwa 6 łyżek
  • ocet winny 2 łyżki
  • cebulka dymka 1
  • sól, pieprz, cukier

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w sosie winegret
Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Koperek, natkę pietruszki i dymkę umyć i drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć sól, pieprz i cukier z octem. Dodać oliwę i drobno posiekaną cebulkę. Wymieszać. Do miski włożyć ogórki, zalać połową sosu i wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ułożyć na talerzu liście sałaty, na nich ogórki, posiekaną pietruszkę z koperkiem, polać resztą sosu i przybrać listkami mięty.
Ogórki w sosie winegret
Szatkowanie cebulki do ogórków w sosie winegret.
Ogórki w sosie winegret
Przygotowanie sosu winegret do zielonych ogórków.
Ogórki w sosie winegret
Polanie sosem winegret zielonych ogórków.
Ogórki w sosie winegret
Poszatkowanie koperku do ogórków w sosie winegret.