szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Ogórki w zalewie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki w tej zalewie wychodzą dość słodkie, dlatego moja córeczka za nimi przepada. Znakomicie nadają się jako dodatek do kanapek lub obiadu.

Ogórki w zalewie curry

Składniki:

Ogórki w zalewie curry

 

  • 1 kg. ogórków
  • 1 l. wody
  • 1 szkl. octu
  • 0,5 kg. cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 p. curry
  • Liść selera
  • Krążki cebuli
  • Gorczyca

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie curry
Z wody, octu, cukru , soli oraz curry przygotować zalewę do ogórków. Wszystkie składniki zagotować. Do każdego z wyparzonych słoików włożyć obrane i pokrojone wzdłuż ogórki, wsypać pół łyżeczki gorczycy, włożyć po listku selera i krążku cebuli. Zalać gorącą zalewą tak aby ogórki były zakryte. Słoiki pasteryzować ok. 10 minut. 

Tagi:

ogórki