caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Ogórki chrzanowe

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moje eksperymenty z ogórkami. Były juz w musztardzie, curry itp. a ja postanowiłam zrobić z tartym chrzanem :)

Ogórki chrzanowe

Składniki:

Ogórki chrzanowe

 

 

  • zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 lekko czubata łyżka soli
  • 1 lekko czubata łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki chrzanowe
Ogórki umyć i bez obierania pokroić wzdłuż na 4 części. Ułożyć pionowo we wcześniej przygotowanych słoikach. Do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę ziaren gorczycy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 mały liść laurowy lub pół dużego oraz 1 łyżeczkę tartego chrzanu (jak chcemy ostrzejsze to czubatą).
Z pozostałych składników ugotować zalewę i zalać nia (zimną lub gorącą- wg. uznania) ogórki, tak żeby zalewa sięgała do szyjki słoika. Słoiki zamknać, pasteryzować 5 minut. Do spożycia gotowe są po upływie co najmniej 2 tygodni.

Tagi:

tarta ogórki