Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ogórki w zalewie curry 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak niewiele potrzeba, żeby zamknąć smak lata w słoiku...

Ogórki w zalewie curry 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki w zalewie curry 4

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie curry 4
Ogórki dokładnie myjemy i nie obierając ich kroimy w plastry i przekładamy je do słoików. Układamy je ciasno, żeby po zalaniu zalewą nie wypłynęły. Dodajemy też po kilka plasterków czosnku, 2 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy, 1/4 łyżeczki gorczycy i małą gałązkę kopru. Przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy ze sobą: wodę, ocet, sól, cukier, curry. Następnie zalewę odstawiamy do przestudzenia. Następnie letnią zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.
Ogórki w zalewie curry 4
Ogórki bez obierania kroimy w plasterki.
Ogórki w zalewie curry 4
Plastry ogórków ciasno układamyw słoikach.
Ogórki w zalewie curry 4
Do ogórków dodajemy koper, czosnek i przyprawy.
Ogórki w zalewie curry 4
Ogórki zalewamy zalewą z curry- przegotowana, przestudzona.

Tagi:

ogórki