WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1975]

Ogórki w zalewie ketchupowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki w zalewie ketchupowej to propozycja sałatki na zimę z ogórków, marchewki i cebuli w ostro-kwaśnej zalewie.

Ogórki w zalewie ketchupowej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ogórki w zalewie ketchupowej

 

  • 1 kg ogórków
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 cebule
  • Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie ketchupowej

ETAP 1:

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Warzywa włożyć do jednej miski.

Składniki na zalewę umieścić w garnku i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i dokładnie wymieszać.

Nałożyć sałatkę do czystych słoików. Zakręcić. Pasteryzowac ok. 15 minut. Odwrócić do góry dnem i wystudzić w tej pozycji.

Odstawić w chłodne miejsce.

Ogórki w zalewie ketchupowej
Słoiki z sałatą pasteryzujemy 15 minut w garnku
Ogórki w zalewie ketchupowej
Warzywa zalane zagotowana zalewą ketchupowa
Ogórki w zalewie ketchupowej
Zalewa z wody, octu, ketchupu, soli i cukru
Ogórki w zalewie ketchupowej
Pokrojona cebula dodana do pozostałych warzyw
Ogórki w zalewie ketchupowej
Pokrojone w plasterki ogórki dodane do startej marchewki