gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Ogórki w ketchupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowane przetwory z ogórków zimą podaję jako dodatek do obiadu. Polecam - mają fajny smak, a do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Ogórki w ketchupie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki w ketchupie

 

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • ok. 20 łyżek cukru
  • 10 łyżek ketchupu łagodnego
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki w ketchupie
Ogórki obieramy i kroimy w słupki (przekrawamy ogórek wzdłuż na 4 części). Ogórki układamy w słoikach. Do każdego słoika wkładamy również ząbek czosnku, gałązkę koperku, 2-3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego oraz pieprzu. Składniki zalewy zagotowujemy.

Gorącą marynatą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut. 
Ogórki w ketchupie
Każdy obrany ogórek przekrawamy wzdłuż na 4 części.
Ogórki w ketchupie
Ogórki i przyprawy układamy w słoikach..
Ogórki w ketchupie
Składniki zalewy zagotowujemy w granku..

Tagi:

ogórki