AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Ogórki w zielonym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mizeria z ogórków w zielonym aromatycznym sosie śmietanowo - miętowym z dodatkiem świeżej mięty, koperku i natki pietruszki.

Ogórki w zielonym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki w zielonym sosie

 

  • 7-8 ogórków
  • pęczek koperku
  • mały pęczek mięty
  • natka pietruszki
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • cukier, sól, pieprz
  • kilka listków mięty i koperku do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ogórki w zielonym sosie
Ogórki myjemy, obieramy cieniutko ze skórki i siekamy na cienkie plasterki. Najlepiej jest je przygotować na krótko przed podaniem, wtedy nie potrzeba odlewać soku, który puszczą. Natkę pietruszki, koperek i miętę myjemy i siekamy drobno, mieszamy ze śmietaną, majonezem i przyprawami. Do sosu wrzucamy pokrojone ogórki - jeżeli puściły sok to odlewamy ! Nakładamy do salaterek, dekorujemy listkami mięty i koperku. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. SMACZNEGO :)
Ogórki w zielonym sosie
Potrzebujemy kilka ogórków, pęczek koperku, mięty i natki pietruszki.
Ogórki w zielonym sosie
Ogórki obieramy ze skórki i siekamy na cienkie plasterki.
Ogórki w zielonym sosie
Zieleninę myjemy i siekamy drobniutko, mieszamy ze śmietaną, majonezem i przyprawami, dodajemy ogórki.

Tagi:

ogórki