EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 238]

Ogórki watykańskie z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Smaczne, słodkie ogóreczki z nutką tajemniczości, idealne jako dodatek do dań obiadowych, grillowych.

Ogórki watykańskie z rodzynkami

Składniki:

Ogórki watykańskie z rodzynkami

 

 

  • ZALEWA:

 

  • 1kg cukru
  • 0,5 litra octu
  • 1,5 szklanki wody

 

  • PRZYPRAWY - na jeden słoiczek (wielkość ok. 400g):

 

  • 15-18 rodzynek
  • 8-10 ziarenek pieprzu
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki nasionek kopru

Sposób przygotowania:

Ogórki watykańskie z rodzynkami

ogóki

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru soku z ogórków.

zalewa

Składniki na zalewę zagotować.

ETAP 3:

Słoiki umyć, wyparzyć do każdego powkładać przyprawy i ułożyć dość ciasno ogórki. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą, pasteryzować około 10 minut.

Tagi:

ogórki