Sposób przygotowania:
Ogórki z curryI
![Ogórki z curry Ogórki z curry](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ogorki-z-curry-574339.jpg)
1. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy. Do gorącej zalewy wrzucamy obraną, pokrojoną w plastry cebulę, gotujemy do chwili aż cebula zmięknie.
II
![Ogórki z curry Ogórki z curry](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ogorki-z-curry-574340.jpg)
2.Ogórki myjemy, odcinamy tzw. dupki i kroimy podłużne plastry, po czy układamy pionowo w słoiki.
III
![Ogórki z curry Ogórki z curry](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ogorki-z-curry-574341.jpg)
3.Do każdego słoika wkładamy po kawałku selera i kilka ziarenek gorczycy.
IV
![Ogórki z curry Ogórki z curry](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ogorki-z-curry-574342.jpg)
4. Zalewamy zalewą z cebulą i szczelnie zamykamy słoiki.
V
![Ogórki z curry Ogórki z curry](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ogorki-z-curry-574343.jpg)
5. Słoiki pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.
6. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
7. Gotowe, smacznego.