Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ogórki z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki marynowane z aromatyczną przyprawą curry doskonale nadają się jako dodatek do mięsa lub na kanapki.

Ogórki z curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki z curry

Składniki:

Zalewa:

  • · 12 szk. Cukru
  • · 12 szk. Octu 10 %
  • · 32 szk. wody
  • · 12 łyżek przyprawy curry
  • · 12 łyżek soli

Do słoika:

  • · ½ łyżeczki gorczycy do każdego słoika
  • · Kawałek selera do słoika

Sposób przygotowania:

Ogórki z curry

I

Ogórki z curry
przygotowanie zalewy

1. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy. Do gorącej zalewy wrzucamy obraną, pokrojoną w plastry cebulę, gotujemy do chwili aż cebula zmięknie.

II

Ogórki z curry
Przygotowanie ogórków

2.Ogórki myjemy, odcinamy tzw. dupki i kroimy podłużne plastry, po czy układamy pionowo w słoiki.

III

Ogórki z curry
przygotowanie dodatków

3.Do każdego słoika wkładamy po kawałku selera i kilka ziarenek gorczycy.

IV

Ogórki z curry
zalewanie zalewą

4. Zalewamy zalewą z cebulą i szczelnie zamykamy słoiki.

V

Ogórki z curry

5. Słoiki pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.

6. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

7. Gotowe, smacznego.