Sposób przygotowania:
Ogórki z curryI
1. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy. Do gorącej zalewy wrzucamy obraną, pokrojoną w plastry cebulę, gotujemy do chwili aż cebula zmięknie.
II
2.Ogórki myjemy, odcinamy tzw. dupki i kroimy podłużne plastry, po czy układamy pionowo w słoiki.
III
3.Do każdego słoika wkładamy po kawałku selera i kilka ziarenek gorczycy.
IV
4. Zalewamy zalewą z cebulą i szczelnie zamykamy słoiki.
V
5. Słoiki pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.
6. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
7. Gotowe, smacznego.