Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Cukinia w zalewie musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna przekąska, dodatek do obiadu lub kanapek. Musztarda miodowa dodaje posmaku słodkości i ostrości.

Cukinia w zalewie musztardowej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cukinia w zalewie musztardowej

Na wsad

Zalewa

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 5 szklanek wody
  • 5 łyżek musztardy miodowej
  • 1,5 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Cukinia w zalewie musztardowej
Cukinie umyć i obrać. Przekroić wzdłuż i usunąc miąższ z pestkami.

Cukinie pokroć na mniejsze kawałki, słupki lub kostkę. Włożyć do słoików. Dodać gorczycę, kawałek liścia laurowego, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu.

Z podanych składników przygotować zalewę. Zalać cukinię w słoikach. Zamknąć słoiki. Pasteryzować przez 20 minut. Gorące słoiki wyjąć, ułożyć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Cukinia w zalewie musztardowej
Obrana i pokrojona na mniejsze kawałki cukinia
Cukinia w zalewie musztardowej
Pokrojona na kawałki cukinia włożona do słoików.
Cukinia w zalewie musztardowej
Do każdego słoja włożyć po pół łyżeczki gorczycy, kawałek liścia laurowego, 2 ziela angielskie i 2 ziarna pieprzu
Cukinia w zalewie musztardowej
Do garnka włożyć składniki zalewy i zagotować
Cukinia w zalewie musztardowej
Gorącą zalewą zalać przygotowaną cukinię