lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ogórki kanapkowe w zalewie z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te ogóreczki zrobiły furorę. Rodzina zachwycona smakowo i wizualnie.Ten przepis jest w naszej rodzinie od dawana ale nikomu się nie chce robić przetworów.

Ogórki kanapkowe w zalewie z curry Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ogórki kanapkowe w zalewie z curry

Składniki :

 

  • woda 500 ml

 

  • 1.1/2 szklanki cukru

 

  • 1.1/2 szklanki octu

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kanapkowe w zalewie z curry

Krok 1

Ogórki umyłam i pokroiłam w cienkie plasterki. Poobcinałam końcówki ogórka z obu stron. Powkładałam do słoików po 250 ml, mocno poupychałam.

Krok 2

Do garnka wsypałam pieprz w ziarnkach, sól, cukier gorczyce i kurkumę. Zalałam wodą i octem zagotowałam i od razu zalewałam ogórki.

Gotowałam słoiki po 10 minut od zagotowania.Po ugotowaniu wyjęłam i zakryłam ściereczką.

Ogórki kanapkowe w zalewie z curry
Do garnka wsypuje odmierzony pieprz w ziarnkach .
Ogórki kanapkowe w zalewie z curry
Dodaje odmierzony cukier do pieprzu w ziarnkach.
Ogórki kanapkowe w zalewie z curry
Kurkumę też odmierzyłam i dodałam do pozostałych składników.
Ogórki kanapkowe w zalewie z curry
Jeszcze gorczyca imamy słypkie składniki już wszystkie.
Ogórki kanapkowe w zalewie z curry
Na końcu dodajemy wodę i ocet, teraz gotujemy zalewę
Ogórki kanapkowe w zalewie z curry
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki
Ogórki kanapkowe w zalewie z curry
Słoiczek 250 ml dosyć ciasno wkładamy plasterki ogórka i zalewamy gorącą zalewą.