WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1975]

Ogórki w zalewie gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, wyraziste w smaku, lekko pikantne ogorki z warzywami w zalewie gyros do słoików. Idealne do obiadu i nie tylko.

Ogórki w zalewie gyros Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ogórki w zalewie gyros

 

  • Ok. 600-700 g ogórków gruntowych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 15 g przyprawy gyros

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie gyros

ETAP 1:

Ogórki umyć i osuszyć. Pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę lub małe paski. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Marchewke obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

Wszystkie warzywa przełożyć do jednej miski i wymieszać.

W garnku zagotować olej, ocet, sól, cukier i przyprawę gyros. Zalewą polać warzywa. Wymieszać i odstawić na 5 godzin. Nałożyć do słoików. Zakręcić.

Pasteryzowac 15 minut. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Odstawić w chłodne miejsce.

Ogórki w zalewie gyros
Ogórki w trakcie pasteryzowania w garnku.
Ogórki w zalewie gyros
Ogórki razem z zalewą nałożone do słoików.
Ogórki w zalewie gyros
Pokrojone warzywa wymieszane z zagotowana zalewą
Ogórki w zalewie gyros
Zalewa gyros do ogórków po ugotowaniu w garnku
Ogórki w zalewie gyros
Wszystkie warzywa pokrojone i umieszczone w misce