kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ogórki słodko-kwaśne z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Już na drugi dzień po przygotowaniu możemy zacząć szperać w słoiku w którym znajdziemy lekko słodkie, octowe ogórki z wyraźnym posmakiem curry.

Ogórki słodko-kwaśne z curry

Składniki:

Ogórki słodko-kwaśne z curry

podstawowe

 

  • zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżeczki curry

Sposób przygotowania:

Ogórki słodko-kwaśne z curry

1

Ogórki słodko-kwaśne z curry
Ogórki myjemy i kroimy w gługie plastry razem ze skórką.

Słoiki i nakrętki sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni C przez 20 minut. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i tniemy ze skórą na dość cienkie plasterki. 2 litry wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól.

2

Ogórki słodko-kwaśne z curry
Ogórki moczymy w wodzie z solą aby pozbawic je goryczki.

Ogórki zalewamy ogórki na 2 godziny.

3

Ogórki słodko-kwaśne z curry
Wysterylizowane słoiki ściśle napełniemy ogórkami.

Odlewamy wodę, a ogórki ściśle układamy w przygotowanych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsypujemy kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, po łyżeczce gorczycy oraz listek laurowy. Gorczycę możemy wcześniej uprażyć przez chwilę w gorącym oleju. Uzyska ostrzejszy aromat.

4

Ogórki słodko-kwaśne z curry
Słoiki dopłęniamy gorącą zalewą curry.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem, curry i octem. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków. Zakręcamy i pozostawiamy do wystudzenia wieczkiem do dołu.


Tagi:

ogórki