Sposób przygotowania:
Ogórki słodko-kwaśne z curry1
Słoiki i nakrętki sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni C przez 20 minut. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i tniemy ze skórą na dość cienkie plasterki. 2 litry wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól.
2
Ogórki zalewamy ogórki na 2 godziny.
3
Odlewamy wodę, a ogórki ściśle układamy w przygotowanych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsypujemy kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, po łyżeczce gorczycy oraz listek laurowy. Gorczycę możemy wcześniej uprażyć przez chwilę w gorącym oleju. Uzyska ostrzejszy aromat.
4
W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem, curry i octem. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków. Zakręcamy i pozostawiamy do wystudzenia wieczkiem do dołu.