WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1967]

Ogórki w zalewie pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki w plastrach ze skórką, z dodatkiem marchewki i cebuli, w zalewie pomidorowej z koncentratem pomidorowym i ketchupem.

Ogórki w zalewie pomidorowej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ogórki w zalewie pomidorowej

 

  • 1kg ogórków gruntowych
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie pomidorowej

ETAP 1:

Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w piórka. Warzywa wrzucić do miski i wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie.

Składniki zalewy umieścić w misce i zagotować mieszając od czasu do czasu. Gorącą zalewą zalać warzywa. Wymieszać. Nałożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić.

Pasteryzowac 15 minut. Odwrócić do góry dnem i wystudzić w tej pozycji.

Odwrócić i schować w chłodne miejsce.

Ogórki w zalewie pomidorowej
Ogórki po pasteryzacji odwrócone do góry dnem
Ogórki w zalewie pomidorowej
wyparzone słoiki napełnione warzywami i zalewą
Ogórki w zalewie pomidorowej
Wymieszane warzywa zalane zagotowana zalewą
Ogórki w zalewie pomidorowej
Zalewa z eidy, octu, cukru, soli, koncentratu i ketchupu
Ogórki w zalewie pomidorowej
Przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie dodane do warzyw