WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ogórki z curry i chili w słoikach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki pokrojone w plasterki marynowane w słoikach w zalewie curry i chili na zimę. Idealne do obiadu lub na kanapki.

Ogórki z curry i chili w słoikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki z curry i chili w słoikach

 

  • Ogórki gruntowe
  • Gorczyca biała po 0,5 łyżeczki do każdego słoika
  • Cebula po 2 krążki do każdego słoika
  • Zalewa:
  • 1l wody
  • 3/4szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Ogórki z curry i chili w słoikach

ETAP 1:

Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Nałożyć je do umytych i wypazonych słoików.

Do każdego słoika wsypać gorczyce i włożyć dwa plasterki cebuli.

Wodę zagotować z octem, solą i cukrem. Zdjąć z ognia i wsypać curry i chili. Wymieszać. Gorącą zalewą zalać słoiki. Zakręcić.

Słoiki pasteryzowac ok. 10 minut. Wyjąć, odstawić do góry dnem i wystudzić.

Odstawić w chłodne miejsce.

Ogórki z curry i chili w słoikach
Słoiki z ogórkami wstawione do dużego garnka
Ogórki z curry i chili w słoikach
Cebula i gorczyca dodane do każdego słoika
Ogórki z curry i chili w słoikach
Plasterki ogórków nałożone do czystych słoików
Ogórki z curry i chili w słoikach
Curry i chili wsypane do ugotowanej zalewy.