WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1967]

Fasolka szparagowa w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę, zalewana zimną wodą i pasteryzowana dwukrotnie. Mało pracochłonna.

Fasolka szparagowa w słoikach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Fasolka szparagowa w słoikach

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w słoikach

ETAP 1:

Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek i umyć. Litrowe słoiki i zakrętki wyparzyć gorącą wodą. Fasolkę układać ciasno w słoikach pionowo.

Do każdego słoika wsypać płaską łyżkę soli. Do słoików nalać zimną wodę. Słoiki zakręcić. W dużym garnku ułożyć na dnie ściereczkę. Ustawić na niej słoiki z fasolką. Wlać tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Zagotować.

Pasteryzować godzinę. Następnego dnia również pasteryzować godzinę. Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce.

Fasolka szparagowa w słoikach
Słoiki z fasolką szparagową wstawione do garnka
Fasolka szparagowa w słoikach
Fasolka szparagowa z solą zalana zimną wodą
Fasolka szparagowa w słoikach
Fasolkę szparagową w słoikach zasypujemy solą
Fasolka szparagowa w słoikach
Strączki fasolki ułożone ciasno w słoikach
Fasolka szparagowa w słoikach
Fasolka po oczyszczaniu z końcówek