Sposób przygotowania:
Fasolka szparagowa w słoikach na zimęETAP 1:
Słoiki z przykrywkami sparzyć. W garnku zagotować kilka litrów wody. Na wrzątek wrzucić fasolkę szparagową umyta i oczyszczoną z końcówek. Fasolkę gotować 3 minuty po czym od razu odcedzić zostawiając wodę. Fasolkę przestudzić i ułożyć pionowo w słoikach.
Do każdego słoika wsypać łyżeczkę soli i cukru oraz szczyptę kwasku. Słoiki uzupełnić wodą z gotowania fasolki. Szczelnie zakręcić.
W garnku na dnie ułożyć ściereczkę i ustawić na niej słoiki żeby się ze sobą nie stykały. Wlać tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować godzinę pod przykryciem. Od razu wyjąć i odstawić do góry dnem.
Po godzinie odwrócić i wystudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.