WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1960]

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasolka szparagowa z cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym w zalewie, w słoikach na zimę. Idealna do obiadu lub sałatek.

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

 

  • Ok. 2 kg fasolki szparagowej
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 szczypty kwasku cytrynowego
  • Woda
  • 4 słoiki o pojemności 900 ml

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

ETAP 1:

Słoiki z przykrywkami sparzyć. W garnku zagotować kilka litrów wody. Na wrzątek wrzucić fasolkę szparagową umyta i oczyszczoną z końcówek. Fasolkę gotować 3 minuty po czym od razu odcedzić zostawiając wodę. Fasolkę przestudzić i ułożyć pionowo w słoikach.

Do każdego słoika wsypać łyżeczkę soli i cukru oraz szczyptę kwasku. Słoiki uzupełnić wodą z gotowania fasolki. Szczelnie zakręcić.

W garnku na dnie ułożyć ściereczkę i ustawić na niej słoiki żeby się ze sobą nie stykały. Wlać tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować godzinę pod przykryciem. Od razu wyjąć i odstawić do góry dnem.

Po godzinie odwrócić i wystudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Fasolka szparagowa po pasteryzowaniu odwrócona do góry dnem
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Słoiki z fasolką szparagową wstawione do garnka
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Sól, cukier i kwasek cytrynowy wsypane do fasolki
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Przestudzona fasolka poukładana w słoikach
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Fasolka szparagowa spazona w garnku przez 3 minuty