zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Ogórki z imbirem i cayenne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dziś kolejna porcja ogórków na zimę. A są to ogórki z imbirem i cayenne na ostro. Robiłam podobne z chili ale te są moim zdaniem lepsze.

Ogórki z imbirem i cayenne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki z imbirem i cayenne

 

  • 2,5 kg ogórków ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 szk cukru
  • 1 łyżka imbiru ( czubata )
  • 1 łyżka pieprz cayenne ( czubata )
  • 1/3 szk oleju
  • 1/3 szk octu 10 %
  • 200 ml octu czosnkowego 6 %

 

Sposób przygotowania:

Ogórki z imbirem i cayenne
Ogórki ( większe ) umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Wrzucić je do miski, posolić i odstawić na kilka godzin. Od czasu do czasu przemieszać. Następnie obrać i pokroić w kosteczkę czosnek. Dodać go do miski z ogórkami a także pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić na kolejne kilka godzin. Ogórki układać ciasno w wyparzonych słoiczkach, zostawić trochę luzu u góry i zalać powstałą zalewą wybierając też z zalewy czosnek. Słoiki zakręcić i wstawić do zimnego i przewiewnego miejsca. Jeśli nie mamy takiego słoiczki można chwilę pasteryzować.
Ogórki z imbirem i cayenne
Etap 1 ogórki po pokrojeniu zasypac solą
Ogórki z imbirem i cayenne
Etap 2 potem dodać pozostałe przyprawy ...
Ogórki z imbirem i cayenne
Etap 3 wymieszać i odstawić na kolejne kilka godzin
Ogórki z imbirem i cayenne
Etap 4 nałożyć ogórki do słoiczków i zalać zalewą

Tagi:

ogórki