Sposób przygotowania:
Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew
Odmierzamy pożądaną ilość specjalnego, krótkiego ryżu japońskiego, który najlepiej nadaje się do sushi. Płuczemy go kilkakrotnie i moczymy w wodzie przez kilkanaście minut, aż nie będzie farbował wody na biało. Wtedy zalewamy do letnią, przefiltrowaną wodą. Garnek stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Garnek przykrywamy, ogień zmniejszamy i ryż gotujemy około 15 minut. Po tym czasie ogień wyłączamy i czekamy jeszcze kilka minut, aby ryż wpił całą wilgoć z garnka. Ugotowany ryż przekładamy do miski do ostygnięcia. W rondelku łączymy składniki na zaprawę czyli ocet, sól oraz cukier. Podgrzewamy mieszając ocet, aby składniki się rozpuściły. Zaprawę studzimy i wylewamy ją na ryż. Mieszamy kilka razy i całość odstawiamy na kilkanaście minut, aby ryż wpił zaprawę. Żółtą rzodkiew oraz ogórka kroimy w paski. Podobnie postępujemy z polędwicą tuńczyka. Serrek fromage (miałem o smaku czosnkowym) mieszam z pastą wasabi – pasek pasty był długości około 1,5 cm. Uważajmy, aby nie przesadzić, gdyż wasabi jest ekstremalnie ostre. Zaprawiony ryż rozkładamy na połowie glona. Pamiętajmy, aby nori układać matową stroną do góry. Przez środek smarujemy pasek serkiem wymieszanym z wasabi. Na to układamy paski polędwicy tuńczyka, ogórka i żółtą rzodkiew. Roladkę ściskamy dobrze uciskając. Kroimy lekko zwilżonym nożem na 4 równe kawałki (lub 6 mniejszych). Podawać z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Smacznego.