graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

ogórki z musztardą i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ogórki są bardzo dobre szczególnie smakują w zimie

ogórki z musztardą i miodem

Składniki:

ogórki z musztardą i miodem

 

  • 3 kilogramy ogórków
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 2 marchewki
  • po kilka ziaren ziela angielskiego,gorczycy,pieprzu ,
  • koper i korzeń chrzanu

 

Sposób przygotowania:

ogórki z musztardą i miodem
ogórki dokładnie umyć ,nie obierać skórek i pokroić w plasterki,ułożyć pokrojone ciasto w słoikach,marchewkę obrać ze skórki i pokroić w plasterki i surową wkładać po kilka plasterków do słoików z ogórkami,do każdego słoika włożyć po 3-4 ziarenka ziela angielskiego ,pieprze i gorczycy,oraz po kawałku korzenia chrzanu i po gałązce kopru,
zalewa
wodę zagotować z solą ,octem i cukrem,pogotować przez 2 minuty, dodać musztardę na koniec gotowania i miód a następnie ją ostudzić i zimną zalewać słoiki z ogórkami,następnie pasteryzować słoiki przez 10 minut ,gotowe ogórki przechowywać w spiżarni

Tagi:

ogórki