Sposób przygotowania:
ogórki z musztardą i miodem
ogórki dokładnie umyć ,nie obierać skórek i pokroić w plasterki,ułożyć pokrojone ciasto w słoikach,marchewkę obrać ze skórki i pokroić w plasterki i surową wkładać po kilka plasterków do słoików z ogórkami,do każdego słoika włożyć po 3-4 ziarenka ziela angielskiego ,pieprze i gorczycy,oraz po kawałku korzenia chrzanu i po gałązce kopru,
zalewa
wodę zagotować z solą ,octem i cukrem,pogotować przez 2 minuty, dodać musztardę na koniec gotowania i miód a następnie ją ostudzić i zimną zalewać słoiki z ogórkami,następnie pasteryzować słoiki przez 10 minut ,gotowe ogórki przechowywać w spiżarni
zalewa
wodę zagotować z solą ,octem i cukrem,pogotować przez 2 minuty, dodać musztardę na koniec gotowania i miód a następnie ją ostudzić i zimną zalewać słoiki z ogórkami,następnie pasteryzować słoiki przez 10 minut ,gotowe ogórki przechowywać w spiżarni