Sposób przygotowania:
Ogórki zaprawione w ketchupie
Ja robiłam od razu z podwójnej porcji i wyszło mi 9 słoików dość dużych. Nie podałam dokładnych ilości kopru i czosnku bo to zależy od ilości słoików i ich wielkości. Po prostu do każdego słoika wrzuciłam po 2-3 ząbki czosnku i spory kwiat z łodygą kopru. Oczywiście do każdego słoiczka po listku laurowym. Ogórki myję dokładnie i kroję w plastry falowane specjalnym nożem ale można to zrobić zwykłym nożykiem kuchennym. Zalewa: w dużym garnku mieszam wodę, ocet i cukier i zaczynam gotować. Gdy woda zrobi się już solidnie ciepła dodaje po trochę ketchupu i koncentratu i mieszam do rozpuszczenia składników. Można dorzucić do tej zalewy kilka liści laurowych Gdy zalewa mi się zagotuje wlewam ostrożnie do słoików - zakręcam. Ogórki są naprawdę pyszne.