Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Ogórki zaprawione w ketchupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Trochę inne ogórki niż zwykle :)

Ogórki zaprawione w ketchupie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki zaprawione w ketchupie

 

  • ok 5kg ogórków gruntowych
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 10 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu
  • liśc laurowy
  • czosnek
  • koper

Sposób przygotowania:

Ogórki zaprawione w ketchupie
Ja robiłam od razu z podwójnej porcji i wyszło mi 9 słoików dość dużych. Nie podałam dokładnych ilości kopru i czosnku bo to zależy od ilości słoików i ich wielkości. Po prostu do każdego słoika wrzuciłam po 2-3 ząbki czosnku i spory kwiat z łodygą kopru. Oczywiście do każdego słoiczka po listku laurowym. Ogórki myję dokładnie i kroję w plastry falowane specjalnym nożem ale można to zrobić zwykłym nożykiem kuchennym. Zalewa: w dużym garnku mieszam wodę, ocet i cukier i zaczynam gotować. Gdy woda zrobi się już solidnie ciepła dodaje po trochę ketchupu i koncentratu i mieszam do rozpuszczenia składników. Można dorzucić do tej zalewy kilka liści laurowych Gdy zalewa mi się zagotuje wlewam ostrożnie do słoików - zakręcam. Ogórki są naprawdę pyszne.
Ogórki zaprawione w ketchupie
gotuję zalewę - na zdjęciu widać zalewę z podwojnej porcji
Ogórki zaprawione w ketchupie
Umyte ogórki kroję w ozdobne falowane plastry

Tagi:

ogórki