Sposób przygotowania:
Ogórki zaprawione z curry wg Elfi
Z tej porcji wyjdzie około 5 słoików - zależności jak duże słoiki wybierzecie, ja wzięłam dość spore. Robiłam też z podwójnej porcji - jak szaleć to na całego. Nie podałam dokładnych ilości kopru i czosnku bo to zależy od ilości słoików i ich wielkości. Po prostu do każdego słoika wrzuciłam po 2-3 ząbki czosnku i spory kwiat z łodygą kopru. Oczywiście do każdego słoiczka po listku laurowym. Ogórki myję dokładnie i kroję w plastry falowane specjalnym nożem ale można to zrobić zwykłym nożykiem kuchennym. Zalewa: w dużym garnku mieszam wodę, ocet i cukier i zaczynam gotować. Gdy woda zrobi się już solidnie ciepła dodaje po trochę curry i mieszam do połączenia składników. Można dorzucić do tej zalewy kilka liści laurowych Gdy zalewa mi się zagotuje wlewam ostrożnie do słoików - zakręcam. Ogórki są naprawdę pyszne.