WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ogórki żydowskie z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, pikantne ogóreczki na zimę. Marynowane z marchewką w ostrej papryce. Idealne do kanapek jak i obiadu.

Ogórki żydowskie z marchewką

Składniki:

Ogórki żydowskie z marchewką

 

Sposób przygotowania:

Ogórki żydowskie z marchewką
Ogórki kroimy w dość grube plasterki. Obraną marchew ścieramy na grubej tarce lub kroimy w cienkie plasterki.

Do słoików przekładamy na dno marchew, następnie ogórki, cebulę, dodajemy po kawałku chrzanu, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy.

Z wody, octu, cukru, soli, ostrej papryki i pieprzu zagotowujemy zalewę. Zalewamy w słoikach ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10-15 minut.