Sposób przygotowania:
ogórki po żydowsku
4 kg ogórków kroimy na pół,można też na cztery jak są ogórki troszkę większe,solimy je i odstawiamy na minimum 2 godziny najlepiej 4 godz. Po to ażeby puściły wodę,której nie wylewamy,tylko dodajemy ją do zalewy.
do każdego słoika układamy po 2 ząbki czosnku,ziele,liść laurowy,koper,cebulę(małą szalotkę),układamy ogórki i paprykę pokrojoną w paski do słoików,przyrządzamy zalewę,zalewamy ogórki. Zakręcamy,wekujemy 10 min. i stawiamy do góry dnem,na następny dzień wynosimy do piwnicy.
do każdego słoika układamy po 2 ząbki czosnku,ziele,liść laurowy,koper,cebulę(małą szalotkę),układamy ogórki i paprykę pokrojoną w paski do słoików,przyrządzamy zalewę,zalewamy ogórki. Zakręcamy,wekujemy 10 min. i stawiamy do góry dnem,na następny dzień wynosimy do piwnicy.