zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

smaczna sałatka na zimę ...........

Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą
Ogórki najlepiej większe umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebule obrać, umyć i pokroić w pióra. Koper umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko przegryzło się z powstałym sokiem. Wyparzone słoiki napełnić sałatką dolać do wysokości warzyw sok. Zakręcić słoiki zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu słoiki wynieść w chłodne miejsce. ( mi wyszły 4 słoiki litrowe, ale można użyć mniejszych )
Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą
do miski wrzucić przygotowane ogórki cebulę i koper
Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą
dodać przyprawy i wymieszać sałatkę zostawić na kilka godzin
Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą
słoiki napełnić sałatką i dolać powstały sok
Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą
słoiki pasteryzować przez 15 minut i wystudzić

Tagi:

ogórki