Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ogórkowa z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupa z kiszonych ogórków z pomidorami w zalewie pomidorowej i koncentratem pomidorowym. Wariacja na temat tradycyjnej ogórkowej:)

Ogórkowa z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa z pomidorami

 

  • 60 dkg kości od schabu
  • 2 l bulionu wieprzowego
  • 4 małe marchewki
  • 50 g selera korzeniowego
  • 10 dkg pora
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 80 dkg kiszonych ogórków
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Ogórkowa z pomidorami
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, pokroić w talarki. Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy, gotować kolejne 10 minut. Pomidory rozdrobnić i dodać razem z zalewą i koncentratem pomidorowym do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki dodać do zupy, wymieszać, ponownie doprowadzić zupę do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Ogórkowa z pomidorami
Obrane i pokrojone marchewki seler i por.
Ogórkowa z pomidorami
Przygotowane warzywa dodane do mięsnego wywaru.
Ogórkowa z pomidorami
Obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ogórkowa z pomidorami
Kiszone ogórki starte na tarce o dużych oczkach.